stenålderskost

Välkommen till min blogg! Jag äter enligt stenålderskosten för att förbättra min hy, och här tipsar jag om maträtter som är (mer eller mindre) 'tillåtna' enligt dieten. Jag skulle nog inte rekommendera någon att följa mina tips slaviskt, då jag inte är dietist eller expert inom området på något sätt. Men låt dig gärna inspireras! Och lämna gärna en kommentar eller två!

Sen lunch

Publicerad 2011-01-31 15:38:15 i Lunch/middag,

Vi åt hamburgare till middag igår kväll och det blev en portion köttfärs över, så jag tinade upp den, stekte och åt med baby spenat, melon, tomat & avocado till lunch nu precis. (Och så lyxade jag till det med ost på köttet.)

Vitamin C-shot

Publicerad 2011-01-31 13:10:02 i Allmänt,

Drack precis en pressad apelsin. Jag älskar apelsin i alla dess former, och det är jag inte ensam om i min familj. Vet inte hur många kg vi har konsumerat bara i år. Nu ska jag promenixa in till stan och göra ett ärende, och sedan gå tillbaka hem och fixa någon god stenålderslunch. Ha en bra dag!

Sjukis

Publicerad 2011-01-29 18:12:15 i Lunch/middag,

YES, magsjuka it is! Jag har legat i soffan och inte fått i mig annat än knäckebröd och juice idag. Och jag och mamma som skulle äta sushi tillsammans ikväll... Ah jag orkar i alla fall inte skriva mer, men en gammal bild kan jag slänga in. Hoppas att ni får en bra lördagskväll!

Öring

Publicerad 2011-01-28 08:40:59 i Allmänt,

Igår när vi åt på Belle Epoque beställde jag öring, som serverades med mussla, persiljerot, gurka & potatis. Jag vet inte om jag har ätit öring förut (det har jag antagligen men jag minns inte) - det var gott, men det smakar ganska mycket hav, om man säger så. Jag tror att jag föredrar lax.

Nu imorse vägde jag det som var mitt mål för januari, så nu gäller det bara att inte frossa i helgen så att jag kan hålla vikten också!

Dagens träning

Publicerad 2011-01-27 14:52:41 i Träning,

Scheiße vad jobbigt det var att jogga idag! I måndags var det hur skönt som helst (om än lite jobbigt den sista kilometern) men idag funderade jag flera gånger på att ge upp och promenera resten. Det gjorde jag såklart inte, och det är jag GLAD över. Man mår så bra hela dagen om man inleder den med att träna; det gör det hela värt det.
Är det någon som har något bra tips på hur man ska tänka för att det ska kännas lättare och roligare att jogga? Tror helt enkelt att jag hade fel inställning idag...

Dagens mat

Publicerad 2011-01-27 14:12:04 i Lunch/middag,

Det här åt jag precis till lunch. En kycklingfilé, gurka, melon och lufttorkad skinka.
Ikväll ska jag överraska min pojkvän med ett restaurangbesök, så vi får se vad det blir till middag!

jogg.se

Publicerad 2011-01-27 10:26:34 i Träning,

God förmiddag!
Nu äntligen ska jag få ta en löprunda! Inatt sov jag minst åtta timmar, kanske nio, så nu ska jag nog vara tillräckligt pigg. Dessutom har nästan all träningsvärk försvunnit, så jag hoppas att jag klarar rundan jag just ritade upp på jogg.se För er som inte har provat är det en superbra sida där man kan skapa egna rundor och mäta exakt hur långt man har sprungit. Man har också sin egna träningsdabok där man kan se hur långt man har sprungit under veckan/månaden/året som har gått, och vilken snitthastighet man har.
Bilden nedan är en del av den runda jag tänkte ta idag. Det blir 6,67 km (om jag klarar det). Men jo, det ska jag göra!

Linsgryta med chorizo

Publicerad 2011-01-26 19:03:27 i Allmänt,

Middagen jag lagade ikväll var inte direkt stenålder, men är det någon som vill ha receptet är det bara att fråga! Gott och nyttigt var det i alla fall, och hade en spännande smak. (Bilden ser - som så ofta när jag fotar med iPhonen - ganska osmaklig ut.)

Yummie yummie - lax

Publicerad 2011-01-26 15:01:17 i Lunch/middag,

Åh jag vill ha mer lunch, det var så gott! Jag tinade en laxfile, penslade med olivolja och soja, lindade in den i en skiva bacon, saltade & pepprade, och så in i ugnen (uppskattningsvis 10-12 minuter i 150 grader, men jag vet inte exakt). Till laxen åt jag bara sallad och äpple. Ny kombination för mig, och det var gott. Tänk att något som är så enkelt och nyttigt kan smaka så bra!

Sleepless

Publicerad 2011-01-26 10:22:21 i Allmänt,

Jag vaknade runt kl.01 inatt av att jag behövde gå på toaletten, och sedan kunde jag inte somna om. Alls. Jag har varit vaken sedan dess, och eftersom jag somnade vid 00 betyder det att jag har sovit en timme inatt. Kan ju meddela att jag inte kommer att jogga idag, vilket jag hade "planerat" sedan i lördags. Det blir en vilodag helt enkelt, men sådana behövs också. Går och lägger mig tidigt ikväll och laddar för en löprunda imorgon istället!

Imorse låg jag i sängen med en kopp cirtonte och tittade på "På spaning med Bridget Jones". Funderar nu på vad jag ska orka göra av dagen. Ska jobba 15:30 så fram tills dess får jag vill hitta på något. Har i alla fall bestämt vad jag ska äta till lunch redan. Bild kommer senare!

Pasta

Publicerad 2011-01-25 21:46:00 i Allmänt,

Ikväll åt jag nudlar till middag. Det känns nästan som en lyx att göra det på något sätt. Det är inte det att jag inte gillar att laga nyttig mat - och jag lägger mer än gärna ner tid i köket - men mamma och pappa var på fest, och lillebror hade redan ätit, och då är det inte så kul att ställa sig och laga någon avancerad middag till bara sig själv. Så det fick bli nudlar. Som jag njöt av.

F&S

Publicerad 2011-01-25 14:10:57 i Träning,

Det blev ett väldigt avslappnat pass på gymmet idag. Jag började med att gå in i stretch-rummet för att råda bot på träningsvärken i benen. Sedan promenerade jag i 7km/h på löpbandet i knappt en halvtimme, och sedan gjorde jag några styrkeövningar för armar och mage. Sedan hamnade jag, A & A på golvet, för vi tyckte att vi hade en massa att prata om. Hoppas att jag känner mig pigg imorgon så att jag kan springa!

Bild från förra våren. Jag var värd på Friskis & Svettis i Luxemburg, och här gör vi reklam för Friskis på en immigrationsmässa. (Jag står och balanserar och ser väldigt allvarlig ut längst till höger.)

Köttbullar

Publicerad 2011-01-25 13:56:50 i Lunch/middag,

Det blev en konstig lunch idag. Jag kom hem från gymmet och hittade några köttbullar som jag lagade för ett par månader sedan i frysen. Märkligt nog var jag inte sugen på grönsaker. Mina luncher brukar bestå av ca 80 % grönsaker och jag älskar det! Men nej, inte idag. Så det blev bara köttbullar.

De var väldigt ljusa, så jag måste ha använt skinkfärs eller något istället för blandfärs. Vilket - när det gäller stenåldersdieten - är bättre eftersom man helst ska äta så ljust och så magert kött som möjligt. (Dock är det inte lika gott med skinkfärsköttbullar.)

Till "efterrätt" åt jag hallon & keso. Det är nog det godaste nyttiga jag vet, och dessutom väldigt enkelt. Värm bara upp frysta hallon, nästan så att de liksom smälter, och lägg på keso. Jag brukar ta ungefär lika delar hallon och keso. Det är ju förstås helt ointressant om man följer dieten strikt, men det är ett perfekt LCHF-mellanmål!

Tuesday

Publicerad 2011-01-25 09:55:20 i Presentation,

Godmorgon!
Vaknade till en icke fungerande iPhone. Först var det kameran, och nu det här. Hur ska jag nu ta bilder? Ska ta mig till Telia så snabbt som möjligt så att de kan lösa det.
Hursomhelst, om en timme ska jag till gymmet med A & A. Jag har träningsvärk i varenda muskel i båda benen, men vill kunna springa imorgon - för tydligen är det löpningens dag den 26 januari har jag läst - så idag tänker jag bara träna mage, armar och rygg, och låta benen vila. Det får bli powerwalk på löpbandet istället för cross - löp - cykel som jag brukar värma upp med.
Lovar att på ett eller annat sätt få upp minst en matbild under dagen! Frukosten är inget att skylta med, då den bestod av mestadels kolhydrater.
HA EN BRA DAG

Och så var det middagen..

Publicerad 2011-01-24 19:17:44 i Lunch/middag,


Jag komponerade ihop en sallad bestående av: kycklingfilé, gurka, "vintermixsallad", kokt sparris, avokado, melon och strimlad rökt kalkon. Gjorde en sås av philadelphiaost, filmjölk, senap, salt & peppar, men det behöver man ju inte om man vill vara väldigt stenåldrig av sig.

Som lovat, dagens lunch

Publicerad 2011-01-24 14:13:53 i Lunch/middag,

Skrapade ihop lite grejer vi hade i kylen...
Och så blev det en lunch! Kött från igår (vet faktiskt inte vad det var för kött), gurka, machetesallad, morötter, rå vitkål och apelsin. De två sistnämnda är min nya favorit, jättegod kombination!
Har läst någonstans att det är bra att äta råkost (t.ex. morötter och vitkål), innan den 'riktiga' maten eftersom det gör att man känner en viss mättnad så att man inte överäter och fler portioner än nödvändigt. Det skadar ju i alla fall inte!

LÖP

Publicerad 2011-01-24 11:41:09 i Träning,

Åh gud vad skönt det var att springa! Framförallt känslan när man kommer hem, står och stretchar och känner sig riktigt duktig! Jag är ingen rutinerad löpare, har alltid haft mina perioder då jag försökt springa regelbundet, men annars är jag mer Friskis&Svettis och gym-människa. Därför är jag nöjd med dagens 6,7 km. Mår redan mycket bättre efter att ha varit något nedstämd p.g.a. helgens njutningar. Jag är ca 4 kg från min 'drömvikt', 9 hg från mitt första delmål (sista januari) och har knappt 3 kg kvar till mitt andra delmål som jag har satt till dagen då vi åker på skidresa i mitten av februari.
Nu ska jag duscha, städa lite och sedan se om jag hittar någon lunch i köket. Och härmed lovar jag att lägga upp bild på dagens lunch!

Godmorgon måndag

Publicerad 2011-01-24 09:45:52 i Allmänt,

Kände direkt när jag gick upp att jag inte har någon som helst motivation för den här dagen. Jag jobbar inte idag, och har ingen lunch/fika inbokad men någon kompis. Tror att jag ska ta en joggingrunda, för då brukar jag bli mycket gladare och mer produktiv. Jag förväntade mig jättemycket träningsvärk i benen efter gårdagens runda, men nix, ingenting.
Känner dessutom att jag har varit ganska onyttig i helgen. Igår efter middagen gick jag och köpte lite godis, jag var så himla sugen. Och i fredags efter kick-off:en satt jag med två kompisar här hemma och pratade och hade det mysigt i säkert fem timmar. Det blev en del godis då också... Så jag vill gärna återställa nyttigheten. Att jogga känns som en bra kickstart på veckan!
Mitt problem är inte att äta nyttigt och röra på mig under veckorna, det går automatiskt. Men så fort det blir helg släpper jag ofta alla hämningar, och jag har svårt att hitta balansen (vilket för övrigt var ett av mina nyårslöften).

Där här kokboken fick jag i julklapp, och den innehåller recept med mestadels en massa grönsaker. Har inte använt den än, men ska kanske hitta något att laga till middag där till ikväll...

SVAR

Publicerad 2011-01-23 18:01:41 i Allmänt,

Yes, jag tänkte försöka blogga lite mer regelbundet! Blir som sagt extra peppad av trevliga kommentarer som dina, för då vet jag liksom att folk läser, så fortsätt gärna med det!
Hmm, vad du ska tänka på...När jag blev rekommenderad att prova stenålderskosten trodde jag att det skulle bli jättetråkigt, eftersom man bara får äta kött, fisk, grönsaker, frukt och nötter. Det kändes så extremt begränsat. Men man kan faktiskt hitta på en massa gott att äta, det gäller bara att ha lite fantasi. Blanda ihop allt du gillar till en god sallad tillexempel.
Och tänk på att det alltid är jobbigast i början. Det tar ju ett tag att komma in i rutiner oavsett vad det handlar om, så när din "testmånad" är slut kommer du kanske att fortsätta av ren vana.
Sen har jag börjat inse att jag gärna vill äta i alla fall lite kolhydrater, t.ex. i form av bröd till frukost, för det känns som att kroppen behöver det.
Lycka till!!!
Postat av: sofia

yay du har börjat blogga igen :D superbra inspiration tkr jag! Jag skulle vilja testa stenålderskost i en månad eller så och se vad jag får för resultat, vad du tycker du jag bör tänka på? :)

2011-01-21 @ 23:00:01

Yes, jag tänkte försöka blogga lite mer regelbundet! Blir som sagt extra peppad av trevliga kommentarer som dina, för då vet jag liksom att folk läser, så fortsätt gärna med det!
Hmm, vad ska du tänka på... När jag blev rekommenderad att prova stenålderskosten trodde jag att det skulle bli jättetråkigt, eftersom man bara får äta kött, fisk, grönsaker, frukt och nötter. Det kändes så extremt begränsat. Men man kan faktiskt hitta på en massa gott att äta, det gäller bara att ha lite fantasi. Blanda ihop allt du gillar till en god sallad till exempel.
Och tänk på att det alltid är jobbigast i början. Det tar ju ett tag att komma in i rutiner oavsett vad det handlar om, så när din "testmånad" är slut kommer du kanske att fortsätta av ren vana!
Sen har jag börjat inse att jag gärna vill äta i alla fall lite kolhydrater, t.ex. i form av bröd till frukost, för det känns som att kroppen behöver det.
Lycka till!!!

Joggpepp istället

Publicerad 2011-01-23 17:54:23 i Lunch/middag,

Godafton!
Har inte varit så paleolitisk i helgen, så jag har inte så mycket matinspiration att komma med. (Jag kan slänga in en gammal bild bara för sakens skull.)
Däremot känner jag mig väldigt nöjd med joggingrundan jag just tog. Hade precis kommit hem från pojkvännen och inte ätit något annat än flingor och en semla på hela dagen, plus att jag inte hade rört på mig alls, så jag kände mig inte så värst hälsosam. Den där semlan (plus en muffins jag åt här hemma) unnar jag mig, men jag kände i alla fall att en joggingrunda inte hade suttit helt fel, så det blev 5,4 km och nu känns det mycket bättre! Rastlösheten jag kände innan är dessutom som bortblåst. Att träning kan vara så härligt...

Aubergine till middag

Publicerad 2011-01-19 20:17:34 i Lunch/middag,

Ikväll gjorde jag ännu ett recept hämtat från Tastelines GI/smala sida. Gratinerade köttfärsfyllda auberginer. Det är lite av Keldas gräddsås i receptet, men annars innehåller det bara köttfärs och grönsaker (förutom osten på toppen förstås, men man måste ju inte gratinera om man inte vill). Fyllningen var i alla fall riktigt god! Egentligen skulle man servera med bulgur, men jag gjorde istället en sallad bestående av vitkål, apelsin & gurka.


Kan frivilligt medge att det inte ser så smakligt ut på bilden, men det smakade betydligt bättre än det ser ut, promise!

Middag!

Publicerad 2011-01-18 09:17:14 i Lunch/middag,

Oh, första uppdateringen detta året! Jag ska skärpa till mig...
Igårkväll lagade jag i alla fall köttfärsbiffar med broccoli- & blomkålspuré. Det är lite crème fraiche i receptet (som jag bytte ut mot A-fil för jag glömde köpa crème fraiche) men annars är allt ganska stenåldersvänligt.
Receptet kommer från Tastelines GI-sida: http://www.tasteline.com/Print-pages/Print-Recipe/?recipeId=95301&portions=2


Jag har kanske frågat det här innan, men är det någon som vet hur (om det går) man laddar upp bilder direkt från iPhonen? Jag kommer in på sidan men tycks inte kunna välja bilder...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela