stenålderskost

Välkommen till min blogg! Jag äter enligt stenålderskosten för att förbättra min hy, och här tipsar jag om maträtter som är (mer eller mindre) 'tillåtna' enligt dieten. Jag skulle nog inte rekommendera någon att följa mina tips slaviskt, då jag inte är dietist eller expert inom området på något sätt. Men låt dig gärna inspireras! Och lämna gärna en kommentar eller två!

Rätt! Kycklingsallad igen!

Publicerad 2010-06-28 21:12:41 i Lunch/middag,



Kan kanske tyckas lite tråkigt, jag äter kycklingsallad heeela tiden. Men det är enkelt & gott, och man kan ju faktiskt byta ut grönsakerna om man vill variera sig lite. Men imorgon blir det nog lax!

Skaldjur

Publicerad 2010-06-28 14:16:41 i Lunch/middag,

Förlåt för pausen i bloggandet (om det nu är någon som läser min blogg dagligen)! Jag har inte haft tillgång till min dator i helgen så därför blev det så!

I fredags, när jag var i Sverige, åt vi skaldjur och kameran hade jag i alla fall med mig, så här får ni bilder!


Räkor, krabbklor & havskräftor. (De där laxbakelserna och det goda brödet fick jag ju tyvärr inte smaka)

update

Publicerad 2010-06-24 20:40:23 i Allmänt,

...dooohh jag tog jättefina somriga bilder på skaldjuren men det finns ingen input för mitt memory card på mammas dator så det får bli när jag kommer hem! På söndag!
Nu ska jag äta!

I Sverige

Publicerad 2010-06-24 20:10:50 i Allmänt,

Nu är jag i Sverige och har inte tillgång till min egna dator. Så jag får se om jag lyckas producera några bilder, men det ska nog gå! Ikväll ska vi i alla fall äta skaldjur (räkor, havskräftor och krabbklor). I LOOOOVE skaldjur! Och det är nyttigt och bra då man äter stenålderskost!
Ha en bra kväll!

Frukost & iste

Publicerad 2010-06-24 07:54:34 i Frukost,


1 ägg, ½ mango, ½ avokado


Jag gjorde eget iste - kokade vatten med två tepåsar i ett tag (en med mango och en med skogsbärssmak) och sedan ställde jag in kastrullen i kylen. Osockrat såklart. Det blev sådär gott, hade varit godare med socker men nope, det är förbjudet!

Dinner

Publicerad 2010-06-23 19:22:32 i Lunch/middag,


Det här blir ju nästan lite monotont hehe... men jag passade på att använda det vi hade i kylen nu innan jag reser bort torsdag-lördag så det blev favorit i repris.


...med den goda rödbets-gazpachon till


Satt för en gångs skull ute och åt

Lunch 23 juni

Publicerad 2010-06-23 15:05:34 i Lunch/middag,


Kom hem 03.00, vaknade 09.00, åt frukost 11.00 så nu blir det en sen lunch. Fläskkött med grönsaker och ananas. Jag ÄLSKAR ananas för man kan använda det till så mycket: fruktsallader, matiga sallader, andra maträtter eller bara som det är. Och gott är det också!

Le alcohol

Publicerad 2010-06-23 09:03:17 i Allmänt,


"Spannmålsprodukter, mejeriprodukter, raffinerat socker, koksalt, alkohol och koncentrerade fetter ingår inte."

Igår var vi ute på stan, och innan vi gick ut förfestade vi lite här hemma hos mig. Vi körde lite drinklekar, alla drack några glas champagne var, och blandade drinkar - utom jag. Idag är jag stolt över mig själv! Jag är verkligen konsekvent med den här dieten, just för att jag verkligen vill se resultat med min hy.

Dock är jag lite bekymrad över att det är midsommarafton i övermorgon. Jag kan väl inte fira midsommar utan alkohol? Och utan potatis? JO! Eller, jag får se. Jag ska göra mitt bästa!



Snabb middag

Publicerad 2010-06-22 17:50:53 i Lunch/middag,


Jag insåg att det plötsligt blev lite ont om tid innan träningen, så jag värmde några kycklingbitar i mikron och skar upp lite mango till det. Kycklingbitarna köper man i enportionsförpackningar och man kan äta dem kalla eller varma.

Voilà, middag på exakt två minuter!

Lunch!

Publicerad 2010-06-22 14:51:05 i Allmänt,


Kom precis hem och satte igång att laga lunch. Det blev stekta räkor, sallad, groddar, gurka & sparris (mycket sparris!!).


...och så lite sesamfrön på toppen! På tal om frön har jag hört att linfrön ska vara bra i den här dieten. Man ska helst äta dem hela så att man får i sig den nyttiga oljan. Så krossa dem inte!


Till detta tog jag lite tomat- & rödbetssoppa. Enligt förpackningen innehåller den bara grönsaker, lite olja och lite salt. Den är supergod! Tyvärr finns den nog inte att köpa i Sverige, men ni kan säkert hitta något liknande. Det är typ som gazpacho, så leta efter det! Eller ännu bättre, gör egen!

Lunchtips!

Publicerad 2010-06-22 09:46:48 i Lunch/middag,

Klockan är bara 09:42 men jag slänger in ett lunchtips ifall det är någon som redan funderar på lunch...



Enkelt - och gott! Sallad, melon, rostade pinjenötter (stek inte i olja, torrosta istället), parma- eller serranoskinka och basilika.

Vad blir det till frukost imorgon?

Publicerad 2010-06-21 22:30:29 i Frukost,

Det här kanske?



Korv är dock liiide fusk, men OM man ändå ska äta korv så kan man ju ta en med hög kötthalt, och alltså inte så mycket tillsatsämnen. "Hot dogs" är INTE ett bra alternativ, i så fall är det bättre med hederlig wienerkorv. Eller varför inte kalkonkorv! Den är dessutom fettsnål.

Dagens lunch & gårdagens middag

Publicerad 2010-06-21 17:28:07 i Lunch/middag,


Jag köpte en kycklingsallad till lunch på vägen hem (och var duktig och bad om att få den UTAN sås). OBS majs ska man helst inte äta!

...kycklingsallad blev det även till middag igår. Kanske lite fantasilöst, men det är ju så enkelt och gott!

Macadamianötter

Publicerad 2010-06-17 12:20:29 i Allmänt,

Min nya favorit är macadamianötter, så himla gott! De är (såvitt jag vet) tillåtna enligt stenåldersdieten, sålänge de inte är saltade. Valnötter är också riktigt gott, man blir nästan lite beroende. Man bör dock se upp lite med hur mycket man stoppar i sig. Nötter i allmänhet är ju väldigt kalori-rika. Bara innehållet i skålen på bilden ger över 900 kcal:



Kcal/100 gram för några olike nötter:

Valnötter  660
Macadamianötter  718
Pistagenötter  602
Hasselnötter  644

Jordnötter är den sort jag tycker bäst om, men tyvärr är den inte tillåtet i paleolitisk kost, eftersom det egentligen är en baljväxt, vilket alltså är 'förbjudet'. Att de oftast är väldigt saltade gör ju inte saken bättre...

TränaTränaTräna

Publicerad 2010-06-16 22:21:40 i Träning,

Ett svettigt Friskis-pass och 4 km jogging därpå - känns bra! Jag var lite rädd att minskat kolhydratintag skulle leda till nedsatt fysisk förmåga, men idag var jag i bättre form än på länge!

Kycklingmiddag

Publicerad 2010-06-16 19:15:13 i Allmänt,

Bestämde mig lite spontant för att träna så jag fick slänga ihop middag snabbt. Det blev kyckling, squash och morötter stekta i soja (fusk enligt dieten) och sesamfrön. Sen la jag på lite apelsin. Kanske konstig kombination men det smakade bra! (Förutom att apelsinen var övermogen och ganska äcklig egentligen.) Nu sticker jag och tränar!



Lunch 16 juni

Publicerad 2010-06-16 14:23:42 i Lunch/middag,


Lax, räkor, blad, ägg, avokado & groddar

Det kanske verkar som jag jag inte har något liv när jag lägger upp bilder på ALLA mina måltider, och det stämmer. Just denna veckan har jag inget liv. Vi är lediga från skolan i en vecka och förväntas då plugga inför de kommande fyra proven. Tyvärr är jag inte så effektiv hehe. Men äta hinner jag!

Grunderna i paleolitisk kost

Publicerad 2010-06-16 10:22:37 i Allmänt,

Eat none of the following:

· Grains- including bread, pasta, noodles

· Beans- including string beans, kidney beans, lentils, peanuts, snow-peas and peas

· Potatoes

· Dairy products

· Sugar

· Salt






Eat the following:

· Meat, chicken and fish

· Eggs

· Fruit

· Vegetables (especially root vegetables, but definitely not including potatoes or sweet potatoes)

· Nuts, eg. walnuts, brazil nuts, macadamia, almond. Do not eat peanuts (a bean) or cashews (a family of their own)

· Berries- strawberries, blueberries, raspberries etc.

 Try to increase your intake of:

· Root vegetables- carrots, turnips, parsnips, rutabagas, Swedes

· Organ meats- liver and kidneys (I accept that many people find these unpalatable and won’t eat them)

Lax till middag

Publicerad 2010-06-15 21:56:08 i Lunch/middag,

Till middag blev det lax, räkor, sallad, sparris och pinjenötter. Därefter ett svettigt Friskis-pass och ett äpple & lite nötter när jag kom hem. Nu tittar jag på Ullrad (oerhört underhållande) och ska snart gå och lägga mig!

Lax

BILDER

Publicerad 2010-06-15 16:34:24 i Lunch/middag,

Eftersom min lilla blogg är så ny känns den lite deprimerande tom, så här kommer lite tips på middag/lunch i form av bilder!

Lax

Lax med ugnsbakade rödbetor och lök



Gooood sallad



Morotssoppa med räkor



Grillspett med mango & valnötter

Det här har jag ätit idag!

Publicerad 2010-06-15 15:56:35 i Allmänt,

Till frukost blev det ett ägg, lite bresaola (egentligen fusk men jag tror att bresaola är ett relativt snällt alternativ) och fruktsallad med vattenmelon, nätmelon och ananas. Ägg är någon man får äta av i lagom mängd enligt stenålderskosten, helst inte mer än ett om dagen.

Till lunch åt jag stekt kyckling med någon sorts blad, ananas (min nya favorit), majs, oliver, morötter och groddar. Egentligen är nog detta också ett litet no-no, men jag kryddade kycklingen med grillkrydda för att den skulle smaka lite mer. Vet inte riktigt om det är okej, man ska ju vara försiktig med saltet, men vad fan...

Frukost

Kycklingsallad

VÄLKOMMEN TILL MEIN NEUES BLOGG!

Publicerad 2010-06-15 15:41:13 i Presentation,

När jag för ett antal veckor sedan skulle börja äta enligt stenåldersdieten (paleolitisk kost) insåg jag ganska snabbt att man är väldigt begränsad när det kommer till vad man får och inte får äta, vilket är följande:

Kött
Fisk
Grönsaker
Frukt
Nötter

Tidigare har större delen av mitt matintag bestått av pasta, bröd och mjölkprodukter. Till frukost, lunch och middag. Varje dag. Men det skulle jag ju få överge helt nu. Därför letade jag runt lite på internet för att hitta tips på maträtter, vad man kan äta till frukost osv. Tyvärr hittade jag inte mycket. Antingen har jag bara otur när jag googlar (skulle inte förvåna mig), eller så finns det helt enkelt inte så mycket information om just paleolitisk kost. Desto mer finns det om till exempel LCHF-dieten, men nu var det ju inte den jag skulle testa.

Nu har jag mer eller mindre konsekvent hållit mig till stenålderskosten i drygt tre veckor (jag var lite busig och gjorde ett undantag nu i helgen då jag var utomlands) och det går förvånansvärt bra! Det gäller att vara påhittig då man ska fixa mat så att det inte blir samma varje, men om man bara är tillräckligt besluten att genomföra det så går det! Idag fick jag idéen att starta en stenålderskost-blogg med tips och bilder på maträtter. Kanske finns det någon där ute som själv kämpar med kosten och behöver lite inspiration.

Nu är jag ju ingen läkare eller dietist eller någon sorts expert inom kosthållning. Jag är 19 år och blev rekommenderad att äta pateolitiskt för att bli av med min acne. Därför vet jag inte om det jag äter är 100% tillåtet enligt denna kosten. Till exempel äter jag ibland korv och skinka trots att det inte är 'rent' kött, men jag unnar mig själv de undantagen. Sedan vet jag inte heller om jag får i mig den näring jag behöver, eller om jag har vitaminbrist av något slag. MEN, jag mår bra, och så länge jag gör det (och så länge jag inte tröttnar på kosten) kommer jag att fortsätta. Jag har redan sett resultat på hyn, och det gör mig motiverad att fortsätta!

Så, nu ska jag börja inspirera med mina bilder. Jag blir glad om du kommenterar och kommer med åsikter! Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela